Kategorier
Inlägg

Den passiv-aggressiva tjänstepensionen

Efter att min tjänstepension har flyttats från Länsförsäkringar till Nordnet så har jag funderat en hel del över hur jag vill förvalta den. Nånstans är jag fortfarande inne på att förvalta den relativt passivt, som jag gjort tidigare, via fonder. Aktiespekulationer gör sig bäst i mina ISK-depåer, känns det som.

Däremot vill jag öka aktiviteten och riskprofilen något jämfört med tidigare, eftersom mitt mål fortfarande är att slå breda globala index med 2% per år och det blir en omöjlighet om inte tjänstepensionen (som utgör en betydande del av mitt totala EK) är en del av den målsättningen. Därför har jag nu tagit fram en portföljmodell som jag kommer följa. Se detta som en slags inspiration till hur du själv kan tänkas lägga upp ditt långsiktiga sparande med lite högre risk än att bara investera i indexfonder, men med (förhoppningsvis) en motsvarande överavkastning!

Portföljens grund ser ut så här:

Det viktiga här är allokeringen mellan tillgångsslagen – vi kommer till de specifika fondvalen senare (fonderna ovan är endast tänkta som jämförelseindex, inte de faktiska fonderna jag köper).

Låt oss starta med det mest uppenbara:

  • Portföljen innehåller 100% aktier, inga räntepapper. Detta för att maximera exponeringen mot börsen och därmed den förväntade avkastningen. Jag har noga övervägt min psykologiska profil och vet att jag klarar stressen över att se portföljens värde minska kraftigt vid börsras.
  • En stor övervikt (25+15=40%) läggs på småbolag. Detta för att denna bolagskategori slagit breda index i nästan alla tidsperioder jag har tittat på historiskt. Notera att historik såklart inte är en garanti för framtida utfall och denna bett kommer garanterat att öka volatiliteten i portföljen.
  • En annan stor övervikt läggs på svenska aktier och tillväxtmarknader. En vanlig, bred globalfond som Länsförsäkringar Global Indexnära har över 60% av sitt värde investerat i USA och mindre än 1% i Sverige, men min portfölj kommer ha närmare 45% i Sverige. Detta är ett subjektivt val baserat på mitt hemland och det innebär såklart en riskprofil som kraftigt avviker från en global indexfond.
  • Som en kompensation mot undervikten i USA så har jag en särskild del avsedd för just USA. Detta ger även ett ännu mer spännande fondunivers att köpa ifrån, mer om det nedan.

Min målsättning att slå breda index med 2% per år i snitt över en 15-årsperiod bygger här på tre antaganden:

  1. Småbolag tenderar att slå index över tid. Genom att vara överviktad i småbolag bör jag kunna slå index.
  2. Svenska investmentbolag tenderar att slå svenska index (OMXSCAPGI) över tid. Genom att ha 10% svenska investmentbolag bör jag kunna slå svenska index över tid.
  3. Tillväxtmarknader tenderar att slå index över tid. Genom att ha 15% av kapitalet i tillväxtmarknader bör jag kunna slå globala index över tid.
  4. Momentumstrategier har empirisk evidens att kunna slå en passiv strategi över tid. Genom att investera aktivt i de fonder inom varje kategori som presterat bäst historiskt så bör jag kunna uppnå en viss överavkastning jämfört med att endast investera passivt i ovan nämnda jämförelseindexfonder. Mer om detta nedan.

Hur går jag då tillväga med investeringarna i praktiken? Metoden går ut på att gallra ut de bäst presterande fonderna inom respektive fondkategori (till exempel Småbolag Sverige) den senaste 3- och 12-månadersperioden. De indexfonder som är angivna ovan ägs om inte aktiva alternativ finns som tydligt slagit index över både en 3- och 12-månadersperiod. Denna utvärdering görs varje kvartalsbyte och fonder byts då ut om det valda alternativet underpresterat mot index. Jag köper de 2-4 fonderna inom kategorin som presterat bäst och behåller dem i tre månader, när jag gör en ny utvärdering. Detta innebär att portföljen kan komma att ändras kvartalsvis beroende på vilka fonder som presterat bäst.

Urgallringen görs enkelt via Avanzas Fondlista.

Nordnet har en motsvarande fondlista, men jag tycker inte den är lika bra då den inte går att filtrera på Morningstar-betyg. Dock händer det att vissa fonder går att köpa på Avanza men inte på Nordnet, till exempel Threadneedle (Lux) Glb Smlr Coms AE, som är den bäst presterande globala småbolagsfonden för tillfället. Så man får vara på sin vakt om man som jag har sitt kapital på Nordnet men i hemlighet föredrar Avanza pga deras suveräna UX. 🙂

Jag tittar även på Morningsstar-betyget och köper helst endast fonder med 4 eller 5 stjärnor, vilket ger en ytterligare indikation om historisk prestanda och kvalitet.

Om vi tar kategorin Småbolag Sverige som ett exempel så ser fondlistan ut så här:

Jag klickar då på ”Utveckling” och kan där sortera listan på utvecklingen de senaste 3 månaderna:

Jag väljer sedan helt enkelt de 2-4 bästa fonderna och köper dem för motsvarande summa som fondkategorin ska innehålla (i mitt fall 25% av portföljens totala värde). Anledningen till att jag inte bara köper den bästa fonden är för att sprida risken något då historisk avkastning inte är någon garanti för framtiden. Jag tittar även mer noggrant på fonderna innan köp för att se hur de presterat över olika tidsperioder och för att upptäcka eventuella konstigheter:

Här ser vi till exempel hur Enter Småbolagsfond A har presterat jämfört med min billiga jämförelsefond AMF Aktiefond Småbolag det senaste året. Jag kan även lätt se att den överpresterat även på 3 år, 5 år, i år, och den senaste månaden – en kanonfond helt enkelt som är väl värd sin förvaltningsavgift. Det är inget krav för mig att den ska ha överpresterat under samtliga dessa perioder, men det ökar min övertygelse i att äga just denna fond om så är fallet.

(En liten parentes om listan ovan är Lancelot Avalon A. Den har en minsta köpavgift på 100.000 SEK och är därför inget för ett automatiserat månadssparande. Den får man istället köpa manuellt i samband med en fondrotation.)

Det är inte viktigt att alltid äga de absolut bästa aktiva fonderna, det som eftersträvas är att en fondkategori som helhet presterar bättre eller lika bra som den angivna indexfonden. Med andra ord, om jag i en kvartalsgenomgång upptäcker att det finns en annan fond som presterat marginellt bättre en en fond jag för närvarande äger så kommer jag inte automatiskt att byta ut den utan kan nöja mig med den fonden jag äger, så länge den inte tydligt avviker negativt från index och därmed har tappat Morningstar-betyg och skillnaden mellan den och de bäst presterande fonderna är för stor. Målet är som sagt att som helhet prestera bättre än motsvarande indexfond – målet är inte att slå index med 25% per år à la Kavastus Trender 7.0. Sen är jag såklart ödmjuk inför möjligheten att jag inte kommer slå index alls i slutänden, det får framtiden utvisa!

Investmentbolagskategorin förtjänar sin egen förklaring. Den äger jag baserat på empirin kring att de som grupp slagit breda svenska index över de flesta tidsperioder. Här finns det inte ett särskilt stort urval i fonder och min tanke är att passivt äga just Spiltan Aktiefond Investmentbolag som även är jämförelseindexet. Däremot kommer jag även att tillåta direkta köp i underliggande investmentbolagen (dvs aktierna, inte aktiefonden) för att minska förvaltningskostnaden. Fokus i dessa köp kommer ligga på att köpa de investmentbolag som har störst substansrabatt. Över tid kan det möjligtvis tänkas ge en överavkastning mot Spiltanfonden, men det är inget jag har som målsättning.

En sista detalj: ombalansering av portföljen är tänkt att ske årsvis. Då detta är en ny strategi så har jag inte gjort detta ännu, men jag räknar med att småbolag över tid kommer växa snabbare än vissa andra portföljer och då är det viktigt att sälja av en del så att de håller sig hyfsat inom målsättningen 25% svenska och 15% globala småbolag.

Det var det hela. Hur ser din egen förvaltning av tjänstepensionen ut? Dela gärna med dig av dina tips nedan eller på Twitter. 🙂

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s