Kategorier
Inlägg

Jobba hemifrån som en expert – mina 14 bästa tips

Nu är det många som kanske uppmanas eller rent av tvingas att jobba hemifrån. Jag la ut en tråd på twitter med mina 8 bästa tips för hur man blir expert på att jobba hemifrån, och när regeringen sedan gick ut med rekommendationer om att så många som möjligt bör jobba hemifrån så la jag till ytterligare 6 tips specifikt för hela team som jobbar hemifrån. Här kommer nu hela listan i en version för bloggen.

Jag har jobbat hemifrån i över tio år och byggt en framgångsrik karriär trots begränsade möten ansikte mot ansikte. Dessa är mina bästa tips:

 1. Skaffa dig en gå-till-jobbet-rutin. För min del är den enkel, jag lämnar ungarna på skolan och går sedan hem igen och brygger en kaffekanna. Det är viktigt att inte bara vakna och börja svara på mail samtidigt som man fortfarande äter frukost i morgonrocken för då suddas gränsen mellan jobb och ledig tid ut och du blir mer stressad.
 2. Ta på dig snygga arbetskläder trots att du sitter ensam hemma. Tro mig, detta gör skillnad i hur du upplever dig själv och din vilja att göra en bra insats. Du blir även mer socialt tillgänglig och har lättare för att lyfta luren och ringa en kollega eller starta ett videomöte. Sen hjälper det dig ytterligare att skilja på jobb och fritid.
 3. Välj en plats som du kan fokusera på och som inte förknippas med fritid. Helst ett eget kontor eller skrivbord, men om du inte har ett separat rum så åtminstone en plats där du har en bra arbetsyta. Undvik fåtöljen eller soffan i vardagsrummet, stor risk att du kollar twitter istället för jobbmailen då.
 4. Se till att ta minst 30 minuters promenad under dagen. Om du inte har lämning av barn på morgonen som en rutin, ta en promenad ändå efter lunchen eller en annan tid som passar dig. Att promenera hjälper dig att sortera tankar och idéer och det är vanligt att jag löser problem på arbetet när jag är ute och går. Promenader är alltså inte bara bra för kroppen utan för din prestation på jobbet.
 5. Ta hand om kroppen. Gör till exempel några yogaövningar varje dag. Jag har ett 5-minutersprogram jag kör dagligen för att mjuka upp ryggen. Styrketräna också! Har du inget hemmagym så finns det oändligt med Youtube-klipp med övningar du kan utföra med bara kroppsvikten.
 6. Gör dig synlig och kommunicera proaktivt med dina kollegor. Om ni kör Slack, skapa en kanal för ditt team och använd den! Annars skicka mail, använd Zoom, Skype eller liknande, eller lyft luren. Dina kollegor behöver dig trots att du inte är där fysiskt. Och du behöver dem.
 7. Glöm inte att äta lunch. Det är lätt att hamna i tankefällan att man måste jobba ihjäl dig för att bevisa att man gör nytta när man jobbar hemma. Det är sant att du måste jobba hårdare – särskilt på din kommunikation – men att inte ta raster gör dig tvärtom mindre effektiv och mer slötänkt. Prioritera din hjärnas välmående så kommer du även prestera bättre.
 8. När du är klar med jobbet, ha en lämna-jobbet-rutin. Packa till exempel undan datorn och byt om igen till mer bekväma hemmakläder. Detta stärker känslan av att du är ”hemma igen från jobbet” och det är viktigt med den skillnaden. Annars kan du fastna i suget att kolla jobbmailen hela kvällen. Att lära sig att jobba effektivt hemifrån handlar lika mycket om att lära sig att inte jobba ihjäl sig.
 9. Se till att alla använder samma videokonferensverktyg. Vi använder Zoom, men det finns andra. Viktigt att kunna mötas och se hela teamet, inte bara en och en.
 10. Skaffa ett bra headset. Vanliga AirPods duger bra, eller till och med sladdriga 3.5 mm-lurar. Det viktiga är att undvika rundgången när laptopens inbyggda mic och högtalare konkurrerar ut varandra.
 11. Lär dig att ställa in datorn så att den tar upp ljudet från rätt mic och skickar ut ljud ur rätt högtalare. Finns ingen värre productivity killer än att spendera första fem minuterna på ett 15 minuters standup med att folk ekar ”Kan du höra mig? Hallå…?”
 12. Om ni normalt har morgonmöte, standup eller liknande, se till att ha det via videokonferens på samma tid som vanligt. Det är viktigt att inte rucka på rutinerna. Ni behöver dessutom prata med varandra mer nu än när ni kunde prata när som helst på kontoret.
 13. Fika! Om ni till exempel normalt har fika kl 14:30 på kontoret, boka då in det i kalendern, utnyttja videokonferensen och gör det tillsammans även hemifrån. Det blir till en kul grej som kanske känns lite cringe i början, men det sociala är ännu viktigare på distans än på kontoret.
 14. Vid minsta tecken på oklarhet med team eller enskild, lyft luren eller starta videomöte som om ni var på samma kontor. Det kan kännas lite skumt att ringa hela tiden men tro mig, ni kommer vara så mycket mer produktiva än om ni försöker chatta/maila er fram till konsensus. Jag har slösat bort många timmar i chattkanaler och mailande innan jag insåg detta enkla tips.

Tänk på att hjärnan är expert på att bilda vanor så se till att skapa balanserade och bra vanor direkt med intention.

Mitt hemmakontor är en utbyggnad av vårt hus och dubblar ibland även som en impromptu musikstudio.

Jag är övertygad om att fler företag kommer vara mer villigt inställda till jobb hemifrån om tio år så se detta som smygträning inför framtiden. Lycka till! 😊

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Ett svar på ”Jobba hemifrån som en expert – mina 14 bästa tips”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s