Kategorier
Inlägg

Fem starka skäl till månadssparande

Ett av de bästa sätten att komma igång med och hålla sig disciplinerad i målet att bygga en pengamaskin är att månadsspara och investera automatiskt varje månad. Här är fem starka skäl till varför du bör göra detta:

1. Det jämnar ut avkastningskurvan då du köper både dyrt och billigt.

Det är ofta som det känns dyrt på börsen och man tvekar på att köpa för att man tänker att det kommer bättre tillfällen när börsen rasar. Själv hamnar jag ofta i tankefällan att jag önskar att jag köpte för ett år sedan då börsen var billigare – utan att reflektera över att jag kanske kommer tänka exakt likadant om ett år när jag tittar tillbaka på dagens kursnivåer!

Denna tendens till att vilja tajma marknaden och titta på tidigare kursutveckling är farlig och gör att man lätt riskerar att stå vid sidlinjen i långa tidsperioder utan att köpa och därför gå miste om en stor del av den totala avkastningen man skulle fått om man slutade försöka bedöma prisvärdheten och istället bara köpte varje månad utan att tänka på det.

Ta till exempel förra året när det nästan konstant kändes som att man var på toppen av en längre börscykel. Hur många var inte övertygade om att börsen skulle rasa då? Jag känner personligen vänner som gick helt ur marknaden och därför gick miste om en ökning på runt 35% av sitt totala kapital.

Men trots det ligger så gott som alla månadsköp jag gjort på plus idag, trots Corona-raset på över 14% de senaste två veckorna. Detta kan givetvis ändras om raset tilltar men poängen är densamma oavsett framtida utveckling: köp regelbundet så gör du sannolikt en högre total avkastning på längre sikt.

Grafen ovan visar mina inköp i Spiltan Aktiefond Investmentbolag, en av mina favoritfonder då den investerar i svenska investmentbolag som historiskt har överpresterat det breda indexet OMXSCAPGI i nästan alla tidsperioder.

2. Det minskar risken för att du psykar ur och paniksäljer när börsen rasar.

En av de farligaste bovarna på börsen är du själv och ditt skakiga psyke. Det är som sagt svårt att tajma marknaden och det blir lätt dubbelt fel när du försöker agera på känslor genom att först sälja när det ser ut att rasa på börsen (som just nu) för att sedan känna ännu mer panik när börsen vänder igen och du står vid sidlinjen och går miste om uppgången. Ska du då köpa igen när det gått upp? Vad gör du då om det rasar på nytt? Det blir lätt en ond cirkel som leder till att du presterar betydligt sämre än du hade gjort genom att bara sitta still i båten och investera månadsvis i ur och skur.

3. Det ger en skön tröst att få köpa billigare när börsen rasat mycket.

Nu när börsen snabbt rasat med över 14% på två veckor är det faktiskt en tröst att tänka att de köp jag gjorde detta månadsskifte gjordes med rabatt jämfört med månaden innan. Att resonera på det sättet gör faktiskt skillnad på riktigt. Du mår bättre av att inte fokusera på hur mycket pengar du förlorat på ett ras. Det gör dig till en lugnare och tryggare investerare om du istället fokuserar framåt och gläds över att du kan investera billigare nu.

4. Det gör att investeringarna knappt märks av i vardagen.

Du får normalt lön i slutet av varje månad. Det är ett ypperligt tillfälle att sätta av en del av lönen på investeringar så du inte lever över dina tillgångar. Det bästa är om pengarna dras automatiskt från lönekontot samma dag som lönen trillar in så du inte ens märker av den delen av din inkomst. Då försvinner risken att du prioriterar konsumtion före investeringarna, vilket är en vanlig fälla många gör.

Det är förvånansvärt enkelt att lära sig att leva under sina tillgångar om man ”lurar” sig själv att man inte har lika stora tillgångar som man egentligen har. Trots att jag och min fru tjänar bra så har vi alltid levt långt under våra tillgångar och det har helt klart gett avtryck i vårt totala kapital.

5. Du slipper tänka på det.

Som en direkt konsekvens av att du sätter upp ett automatiskt månadssparande så slipper du helt att tänka på att det sker. Det är en autopilot som du ställer in en gång och som sedan sköter sig själv. Det gör att du kan lägga tid och energi på viktigare saker i livet som att leva här och nu istället för på börsen.

Hur ska man då gå tillväga när man månadssparar automatiskt? Det enklaste är att sätta upp ett autogiro som drar pengar från lönekontot varje månadsskifte och investerar automatiskt i ett gäng fonder som du antingen väljer själv eller köper via en så kallad fondrobot.

En fondrobot har fördelen att den automatiskt ombalanserar innehaven för att bibehålla samma risknivå, vilket gör det ännu enklare att låta den sköta sig självt. Avanza Auto är ett exempel, Lysa är ett annat. Även Nordnet har en variant de kallar Robosave, och det finns andra aktörer s0m jag själv aldrig testat. I princip ställer man in dessa fondrobotar en gång och behöver aldrig mer tänka på dem, vilket kan vara en fördel för många.

Själv månadssparar jag 2000 kr hos Lysa, men jag sparar som bekant aktivt i ett helt gäng andra strategier också där jag köper/säljer aktier och fonder (mest köp) enligt specifika regler. Skulle jag rekommendera en vän som aldrig agerat på börsen tidigare att komma igång med månadssparande så skulle jag helt klart rekommenderat en fondrobot.

Om man har lite större intresse och vilja till handpåläggning och sug att ta en smula högre risk än en fondrobot så kan man som alternativ satsa på att bygga sin egen passivt förvaltade fondportfölj med ett antal aktier enligt de teorier jag redovisade i förra artikeln kring att ta lagom stor risk. Om du till exempel vill spara 2000 kr i månaden i fem bra indexfonder så köper du helt enkelt 400 kr (en femtedel av 2000 kr) per vald fond varje månadsskifte. Alla banker kan sköta detta automatiskt via autogiro och månadsköp på samma sätt som en fondrobot. Genom att bygga din egen portfölj med fonder så kan du själv välja om du vill vara överviktad mot exempelvis småbolag, som historiskt avkastar bättre än breda index, fast till en högre risk (vilket innebär att de också tenderar att rasar mer när börsen går ner, som just nu).

Detta var den sista artikeln i min miniserie om hur man skapar en pengamaskin. Stort tack till Still Alive och JimsInvest som bidrog till nr 4 och 5 i listan över skäl till månadssparande. 😊

För dig som är ny läsare på bloggen rekommenderar jag att du även läser de fyra tidigare artiklarna om hur man bygger sin pengamaskin:

  1. Sätt upp ditt mål och tidshorisont.
  2. Gör en budget för att se att målet passar din livsstil.
  3. Tänk över vägen till ditt mål.
  4. Ta lagom stor risk.
  5. Investera automatiskt varje månad.

Stort lycka till med resan mot din egen pengamaskin!

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

4 svar på ”Fem starka skäl till månadssparande”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s