Kategorier
Inlägg

Att ta lagom stor risk på börsen

Nu när börsen rasat nästan 7% från högsta noteringen på bara ett par dagar är det ett ypperligt läge att prata om riskerna med att investera på börsen och mer specifikt vad som är ”lagom” stor risk. Jag kommer presentera min version av ”lagom” när man bygger en pengamaskin med en tidshorisont på 10-20 år. Jag kommer även presentera några korta tankar om hur man kan prestera aningen bättre än börsen i stort med enkla medel.

Först en påminnelse om att detta inlägg är steg 4 i en längre artikelserie om vägen mot att bygga sin egen pengamaskin:

  1. Sätt upp ditt mål och tidshorisont.
  2. Gör en budget för att se att målet passar din livsstil.
  3. Tänk över vägen till ditt mål.
  4. Ta lagom stor risk.
  5. Investera automatiskt varje månad.

Med tanke på att de flesta läsare av denna blogg hittat den via Twitter, och med tanke på att de flesta på finanstwitter åtminstone ger intrycket av att vara bra mycket mer framgångsrika än jag på börsen, så vill jag vara försiktig med att ge konkreta rekommendationer kring hur man ska investera då det inte alls är säkert att mitt tänk stämmer överens med ditt eget.

Istället för att försöka ge råd så kommer jag återigen relatera till mina egna erfarenheter för att komma med ett förslag på vad som kanske kan vara ”lagom” stor risk för dig om du som jag är långsiktig och inte vill ramla i samma fallgropar som jag gjort.

Marknadsrisk

Ävem om börsen tenderar att gå upp över tid så går den även ner emellanåt. Och när den går ner så kan den göra det rejält och oftast väldigt snabbt, som denna vecka. En av de största riskerna med att investera på börsen är att ditt psyke inte mår bra när det går ner, vilket kan leda till dåliga och kortsiktiga beslut som att sälja av i panik och stå och titta på när börsen till slut vänder och går upp igen. Om du t ex sålt idag i panik och börsen imorgon går upp med ett par procent igen, hur agerar du då? Du har missat 2% uppgång redan, ska du köpa igen och hoppas att faran är över? Vad händer om du köper igen och börsen vänder ner 2% igen? Då har du förlorat ännu mer!

Att gå in och kladda och fatta kortsiktiga beslut kan såklart slå väl ut också, men det är få som konsekvent besitter kunskapen i att agera rätt över en längre tid. För min egen del har jag inte hittat ett pålitligt sätt att tajma marknaden så jag väljer att helt avstå från subjektiva beslut där.

Tillgångslagsrisk

Pengarna i madrassen eller gambling? Jag förespråkar något mitt emellan!

Bilden ovan är tänkt att symbolisera ytterligheterna i risktagandet vad gäller val av tillgångslag. På vänstra sidan har vi ”pengar i madrassen”, eller kanske mer realistiskt ”pengar på ett lönekonto”, oftast utan någon sparränta alls. Det enda du vet när du lägger pengar på hög så här är att de kommer tappa sitt värde med ca 2% per år genom att de äts upp av inflationen (alltså det som gör pengarna mindre värda över tid på samma sätt som att en hundralapp idag räcker till en pizza men på 90-talet räckte till två). Att ha en större mängd sparande på ett konto som detta är att ta en extremt låg risk.

På högra sidan har vi istället extremt hög risk. Bitcoin får representera detta då det är något som är mycket svårt att värdera och som svänger kraftigt såväl upp som ner i pris. Ett liknande exempel skulle kunna vara att satsa alla sina pengar (gärna lånade pengar också) i ett enskilt bolag utan att ha en god förståelse för hur de genererar värden. Det finns galna människor som faktiskt gör det, och det kan såklart betala sig i sällsynta fall, men alltför ofta leder det till stora förluster. Jag är ett bra exempel på det senare där jag spelade bort sjusiffrigt belopp på Fingerprint.

Bolagsrisk

Utöver riskerna kring tillgångslag och marknaden så finns det även risker i vilka bolag du äger. Du kanske köpte Ericsson år 2000 för dina surt förvärvade 10000 kronor i tron att det var en trygg aktie att äga. Idag, tjugo år senare, hade dina pengar gått från 10000 kr till 1168 kr. Alltså en förlust med över 88% av ditt investerade kapital!

Det tog mig fem år att komma hit, eller snarare komma tillbaka hit, men jag förespråkar idag ett väldigt riskspritt sparande i (för det mesta) indexfonder och investmentbolag. Istället för att investera i ett eller ett fåtal enskilda bolag, där det blir helt avgörande om just de bolagen man valt kommer prestera eller inte, så väljer jag att investera i en hel hög olika bolag. Detta gör att den enskilda bolagsrisken minskar markant. Bäst kanske det illustreras med ett exempel:

  • Om din portfölj består av två aktier och en av dem rasar med -50% så har du totalt sett förlorat 25% av ditt kapital.
  • Om din portfölj består av 20 aktier och en av dem rasar med -50% så har du istället bara förlorat 2,5% av ditt kapital.

Med andra ord, ju fler olika bolag du köper, desto mindre är risken att de minor du går på får en större effekt på ditt totala kapital.

Ett enkelt sätt att köpa många aktier är att köpa dem indirekt via en bra aktiefond, eftersom dessa vanligtvis innehåller minst 50 underliggande aktier. Med några få indexfonder i din portfölj har du i princip helt byggt bort bolagsrisken och du har en stabil grund i vilken pengamaskin som helst.

Men det där med risk gäller förstås omvänt också: om du bara äger en aktie i portföljen och den rusar 1000% så kommer även ditt kapital rusa med motsvarande mängd. Vill du bli rik snabbt ska du absolut inte lyssna på mina råd utan istället ta hög risk genom en koncentrerad portfölj av ett fåtal aktier. Och gärna låna lite pengar och köpa fler aktier för de pengarna. Bara du är förberedd på att du lika gärna kan se dina pengar gå upp i rök! Det är nämligen få förunnat att ha tillräckligt hög talang för att långsiktigt hitta vinnande bolag på börsen och jag har helt klart insett att jag inte har den talangen.

Nu kanske några reagerar på att jag tar för låg risk givet alla framgångsrika twittrare och traders som med sina koncentrerade portföljer slår index med flera procent. Men jag ser det bara som att jag under dessa år lärt mig mer om mina styrkor och svagheter: Jag har inte (konsekvent) förmågan att förutspå vilka bolag som kommer växa så jag bör undvika att handplocka aktier. Jag är däremot en förmåga att hantera marknadsrisken och räds inte börsfall som vi ser denna vecka utan kan utan problem fortsätta med min strategi. Med andra ord har jag optimerat min pengamaskin så den passar mig.

Lagom risk – med ambitioner

Däremot vill jag inte ta för låg risk heller. Det viktigaste valet jag gjort är att jag lägger 100% av mitt sparande i aktier (enskilda aktier och aktiefonder). Många andra förespråkar en mer försiktig approach med till exempel ca 80-90% aktier och 10-20% räntor i portföljen. Det tycker jag personligen är att ta för låg risk och det är inget som intresserar mig i dagsläget.

Argumentet för att ha en viss del räntor i portföljen är för att helt enkelt minska risken och svängningarna i portföljen, till priset av en sannolikt lägre totalavkastning på längre sikt. Allt handlar om vilken risk man är bekväm med att hantera, men även hur ens psyke mår när det svänger på börsen – för det gör det hela tiden. Denna vecka har ju min portfölj, som består av 100% aktier, rasat med ca 7% på grund av marknadsoron kring Corona-viruset. Hade jag haft 80% aktier och 20% räntor så hade portföljen ”bara” rasat med 5,6% istället. Kanske kommer jag tänka annorlunda när jag närmar mig vår tänkta pension, då kanske en del räntor passar bättre.

Men om jag nu låter som en indexkramare vill jag vara tydlig med att mitt mål fortfarande är att försöka slå indexet OMXSCAPGI med ca 2% per år. Detta index är det breda svenska börsindexet. Om du till exempel köper SEB Sverigefond så kommer du i princip följa detta index.

Hur har jag tänkt slå index med en massa indexföljande portföljer då? Jag har ett antal teorier om hur det kan vara möjligt och jag kan gå in på det mer i detalj i ett framtida inlägg. I korta drag handlar min strategi om att höja risken en aning och att investera mer i papper som historiskt har överavkastat breda indexet. Några exempel:

1. Svenska investmentbolag

Dessa bolag har slagit index i nästan alla jämförelseperioder:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (grön) vs breda svenska index (orange).

Investmentbolag går att köpa direkt som enskilda aktier, t ex Investor, Svolder, Bure och Latour, men man kan även köpa ett gäng investmentbolag via fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Själv köper jag både och.

2. Småbolag

Småbolag innebär högre risk än breda index som köper både små och stora bolag. Om man har en högre andel småbolag i sin portfölj så har man chans att prestera bättre än breda indexet över tid.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (grön) vs breda svenska index (orange).

På samma sätt som med investmentbolag så kan man köpa enskilda aktier direkt eller köpa en småbolagsfond. Klart enklast är det att köpa fonden, men jag köper även enskilda aktier. Fast då i en rejält riskspridd portfölj med över 60 aktier. Den portföljen har intressant nog presterat bäst för mig 2019 trots att den är så riskspridd.

3. Utdelningsbolag

Det finns även empiriska data som visar att utdelningsbolag i grupp tenderar att slå index över längre tidsperioder. I januari i år hade svenska index gått 70.47%. Motsvarande ”utdelningsindex” SIXDIV15SWGI hade under samma period gått 88,17%.

Samma sak här, du kan köpa enskilda aktier eller en fond som t ex Aktiespararna Direktavkastning som i sin tur sprider sina risker i 21 större svenskabolag, eller XACT Högutdelande som sprider riskerna i 45 bolag i Norden.

4. Kvantitativa strategier

Utöver de tre generella allokeringarna så utvärderar jag även en del sk kvantitativa aktieportföljer. De går ut på att man köper en mängd aktier efter specifika urvalskriterier. Det här är rätt avancerat och kräver en noggrannare genomgång i framtiden. De enskilda småbolagen jag nämnde ovan ingår i en sådan kvantitativ strategi.

För min del är det för tidigt att utvärdera om jag kan slå index över tid då jag inte ens hunnit testa denna strategi ett år ännu. Över tid planerar jag att presentera resultat mer ingående så prenumerera gärna på bloggen för att följa resan. 🙂

Var ska man börja då? Det viktigaste är att komma igång med ett månadssparande och att hålla fast vid din plan. I nästa inlägg, som även blir det sista i denna miniserie, så kommer jag gå in mer på hur jag går tillväga för att automatisera mitt investerande i dessa ovan strategier. Stay tuned!

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.