Kategorier
Inlägg

Istället för att dela diskmaskintabletter – mina 15 bästa spartips

Det surras på twitter om sparade kronor om man delar sina diskmaskintabletter itu. Även teknikern från Electrolux som var hemma hos oss förra året rekommenderade detta då det tydligen ska slita mindre på maskinen. Men min erfarenhet är att detta fungerar dåligt. Disken kommer ut med en slags fetthinna som luktar illa och man känner att det inte blir riktigt rent. Kanske funkar det för de som noggrant sköljer allt innan de diskar?

Här kommer istället 15 bättre tips på sparad krona i hushållet som vi använder oss av flitigt. Det jag gillar med dessa saker är att de inte på något sätt gör att livet känns mer snålt, det handlar inte om att vända på kronor och försaka det man gillar i livet utan att bara tänka smartare och i många fall mer hållbart.

 1. Sluta köpa nya diskborstar, koka den istället med jämna mellanrum. Den blir som ny och alla bakterier dör. Häll i en droppe handdiskmedel också för bättre effekt. Mellan varven lägger vi den också i diskmaskinen vilket även det gör susen. Jag läste om en diskborste som är närmast outslitbar som finns på Granngården. Vi har inte köpt denna ännu, men den dagen vår vanliga diskborste gett upp om något år efter regelbundna kokningar så köper vi garanterat en sån. Poängen här är att även helt vanliga diskborstar från ICA klarar att kokas. Du sparar kanske framförallt på miljön här genom att du minskar ditt slit och släng av plast.
 2. Samma med tandborsten, koka den regelbundet! Alla bakterier dör garanterat i kokande vatten och du kan minst fyrdubbla livslängden på din tandborste. Funkar även på borsthuvuden på elektriska tandborstar. Du sparar några hundra om året.
 3. Skippa tandvårdsförsäkringen och var noga med dina tänder istället. Det lär löna sig om du inte har den absolut billigaste premien på försäkringen. Du behåller ändå både tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd oavsett försäkring eller inte. Köp tandtråd och/eller tandbyglar och använd dem dagligen innan tandborstningen. Du sparar sannolikt någon tusenlapp om året med detta tips.
 4. Köp tvättbara kökstrasor och tvätta i 90°. Vi köper aldrig engångstrasor längre utan använder samma microfibertrasor år efter år. Våra är nu minst fem år gamla och funkar fortfarande lika bra som när vi köpte dem. Vi brukar ha ca 5 st i rotation så vi kan byta till en ren varannan dag, sen slänger vi in dem i tvättmaskinen i snabbprogrammet med en nypa tvättmedel när alla är smutsiga.
 5. Tvätta inte alla kläder efter en användning. En skjorta, tröja eller ett par jeans behöver inte tvättas så fort de använts en gång om du inte svettas och de därför luktar illa. Det går oftast bra att hänga kläder på luftning och använda dem igen några gånger. Särskilt ull kan du använda säkert tio gånger innan du behöver tvätta. Undantagen är givetvis strumpor, underkläder och träningskläder. Du sparar pengar genom att kläderna slits mindre, plus att du gör en insats för miljön.
 6. Köp inte mer kläder än du behöver. Om du är som snittpersonen använder du bara en femtedel av garderoben regelbundet. Resten hänger och samlar damm och garderobslukt. Här kan du spara tusenlappar på att verkligen tänka igenom vilka kläder du verkligen behöver och vill ha på dig regelbundet. Köp hellre en snygg märkesjacka istället för fyra varav tre av dem mest blir hängandes på en galge.
 7. Se över dina mobil- och bredbandsabonmemang. De flesta operatörer kör med fulknep där de inte sänker priset för dig även om de erbjuder ett lägre pris för nya kunder. Många erbjuder dessutom halva priset de första månaderna. Använd jämförelsesajter som bredbandsval.se för att hitta bättre erbjudanden. Du kan spara tusenlappar om året på att hoppa mellan operatörer.
 8. Klipp dig själv! Detta är ett mer avancerat tips som kanske inte funkar på alla, men själv har jag betalat 500 kr för en bra hårtrimmer som gör att jag nästan aldrig behöver gå till en frisör. Och då har jag ändå en hyfsat ”snygg” frisyr som kräver en del finess för att få till. Detta sparar jag ca 3000 kr om året på. Om du inte är redo att ge dig på ditt eget hår så prova med dina barn åtminstone. Det är lättare än man tror och det går ju alltid att gå till frisören om man misslyckas någon gång. 😂
 9. Ta med dig en kasse eller väska när du handlar mat istället för att köpa engångskassar. Detta är som mycket annat även bra för miljon, men du sparar faktiskt ca 3 kr för varje gång du handlar. Det blir ca 500 kr om året i sparade kronor.
 10. Växla mellan Netflix, HBO och andra abonnemang istället för att betala för alla samtidigt. (Eller prenumerera inte alls.) Min fru gillar att titta på tv-serier och så även våra två barn. Men det finns ingen anledning att ha både Netflix och HBO samtidigt. Det går utmärkt att växla mellan abonnemangen och planera hur man ska beta av diverse serier till halva priset. Du sparar kanske 1500 kr om året på detta enkla knep.
 11. Köp nästa säsongs vinterkläder till halva priset. Detta tips är främst för barnfamiljer där man normalt måste byta ut kläderna varje år. Man kan ofta köpa vinterkläder till halva priset runt mars. Det är ibland ännu bättre att köpa begagnat men faktum är att barnkläder slits ut snabbt och det kan vara svårt att hitta hela och rena kläder på begagnatmarknaden.
 12. Ha ett flexibelt matschema och utnyttja rabatterna i butiken. Vi köper ofta mat med kort datum, t ex två broccolibuketter för 20 kr som blir till en supergod broccolisoppa som går att laga ihop på ca 25 minuter. Det är ekonomiskt, opportunistiskt, miljövänligt och hälsosamt på samma gång, jämfört med att ha en förutbestämd matlista med mestadels köttbaserad skräpmat.
 13. Använd appen Karma när du äter lunch ute. Matlåda är såklart alltid bättre än utelunch rent ekonomiskt, men om du måste äta ute så lönar det sig att köpa mat från restauranger som säljer ut mat billigt som annars skulle säljas. Man kan köpa sallader eller mackor för mindre än halva priset.
 14. Använd luktsinnet istället för bäst-före-datumet. De allra flesta matvaror håller längre än det angivna bäst-före-datumet och många slänger mat helt i onödan. Lukta, titta och smaka på maten om du är osäker och lita på dina sinnen istället för att hänga upp dig på ett datum! Vi har minskat vårt matsvinn kraftigt genom att tänka mer på detta, samt att vi faktiskt försöker äta det vi köpt också och inte slentrianmässigt fylla skafferi och kylskåp med mat bara för att.
 15. Sänk temperaturen i huset en grad. Ett klassiskt tips som faktiskt fungerar. Det är inga som helst problem att ha på sig ett par mysiga sockor när man är hemma istället för att skruva upp termostaten till max för att kunna gå runt i bara underkläderna.

Dessa var några av de små tipsen som tillsammans kan göra skillnad både på miljön och plånboken utan att det för den delen känns som en försämring av ens upplevda livskvalitet (tvärt om!).

Koka diskborsten i några sekunder och den blir som ny igen!

I ett annat inlägg kommer jag gå igenom några av de mer vräkiga tipsen som kan göra desto större skillnad i privatekonomin.

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s