Kategorier
Inlägg

Exempel på frågor som en oberoende sparekonom skulle kunna driva

Varje bank värd namnet har idag anställt minst en sk sparekonom. Deras uppgift är att representera småspararnas intressen och de mest kända sparekonomerna som oftast syns i media är Frida Bratt (Nordnet), Johanna Kull (Avanza) och Maria Landeborn (Danske Bank).

Det pågår en tråd på Twitter om just problemet med alla dessa sparekonomer, nämligen att de i slutänden representerar banken som betalar deras lön och därför har begränsat handlingsutrymme i vilka frågor de kan driva.

Det är inget jätteproblem i sig – sparekonomerna gör ett mycket viktigt jobb att upplysa småsparare om just sparande, att ta rätt risker och att minimera avgifterna. Dessutom brinner vissa sparekonomer för mindre synliga frågor som exempelvis skatten på ISK och ockeravgifterna som pensionsjättarna vill ta när man flyttar sin pension. Här tycker jag särskilt Frida Bratt verkar göra ett utomordentligt jobb!

Men det finns ändå ett antal frågor som ingen sparekonom idag kan driva på grund av deras beroendeställning till deras arbetsgivare. Här kommer några exempel:

  1. Dynamiska courtageklasser. Istället för att tvinga småsparare att välja mellan ett antal förutbestämda courtageklasser så borde ett system som automatiskt väljer den mest prisvärda klassen beroende på storlek på affären gynna småsparare mer.
  2. Proaktiva rekommendationer för att minska kostnaderna. Som ett näst bästa alternativ så skulle banken proaktivt kunna rekommendera byte av courtageklass baserat på senaste månadens affärer, om det visar sig att småspararen valt en klass som inte är gynnsam.
  3. Smidigare flytt av konton mellan banker. Jag håller just nu på att flytta ett konto mellan Avanza och Nordnet och det har i skrivande stund tagit fem veckor – och kontot är ännu inte flyttat. Varför är inte denna transaktion en knapptryckning som går lika snabbt som att byta mobilabonnemang?
  4. Standardisera kontoinformation mellan banker. Utöver tiden det tar att flytta ett konto så är informationen som överförs bristfällig och inköpskurser nollställs i regel. Det innebär att du efter flytt får fantasisiffror på flera tusen procents utveckling av ditt investerade kapital, även om det givetvis inte stämmer. Upprätta en standard mellan bankerna så att all information bevaras efter flytt!

Detta var bara några exempel. Jag ser inte detta som ett stort problem i sig men tycker ändå det är värt att problematisera beroendeställningen då det uppenbarligen finns vissa frågor kring sparande och avgifter som ingen sparekonom driver idag.

Har du några fler frågor du brinner för som du skulle vilja att en sparekonom lyfter? Fyll gärna på i kommentarer nedan eller på Twitter!

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s