Kategorier
Inlägg

Hur man bygger sin egen pengamaskin

Jag har tidigare skrivit om att börja i rätt ände genom att ha en klar bild över varför du vill skapa dig en pengamaskin, och jag har även delat med mig av mitt personliga syfte. Därmed har vi avklarat den superviktiga delen varför.

Nästa steg är att göra upp en plan för hur man bygger en pengamaskin.

Här kommer ett förslag på en steg-för-steg-metod som jag själv följer:

  1. Sätt upp ditt mål och tidshorisont.
  2. Gör en budget för att se att målet passar din livsstil.
  3. Tänk över vägen till ditt mål.
  4. Ta lagom stor risk.
  5. Investera automatiskt varje månad.

Jag kommer att gå igenom varje steg noggrant i framtida blogginlägg, men idag börjar vi med steg ett, alltså att definiera sitt mål och en rimlig tidshorisont.

För min och min frus del har vi definierat två delmål:

  1. Vi vill kunna gå i pension vid 55 års ålder.
  2. Vi vill kunna gå ner i tid innan dess.

Jag skriver ”delmål” för att det slutgiltiga målet är att lämna efter oss ett fint arv till barnen, men det hoppas jag ligger långt bort… 🙂

Vi vill kunna gå i pension vid 55 års ålder

För de som känner till FIRE-rörelsen (financially independent, retire early) så ger det här målet sannolikt vissa FIRE-vibbar, men jag ser det möjligtvis mer som en något tidigarelagt normal pension. När jag själv tänker FIRE så tänker jag mig människor som sparar allt de har och lever riktigt snålt i livet med en sparkvot på långt över 50% för att på så sätt kunna ”slippa” jobba redan innan de fyllt 40. Men sannolikt finns det fler som jag som befinner sig nånstans mittemellan FIRE och pension vid 65 års ålder, som bryr sig om framtiden och ekonomisk frihet men som samtidigt vill leva ett rikt liv idag.

Våra egna mål upplever jag som betydligt mer rationella än extremänden av FIRE. Vår väg till målen ska inte behöva innebära att vi missunnar oss lite dekadent slösande då och då bara för att vi har siktet inställt på tidigare pension. Som jag kommer utveckla i ett senare inlägg har vi lagt en budget som ändå låter oss leva ett riktigt gott liv hela vägen fram till den tänkta pensionen.

En annan viktig detalj med våra delmål är ordet ”kunna” – det handlar för oss inte om att helt lämna arbetsmarknaden, utan om att kunna välja fritt att göra vad vi vill och inte behöva byta vår tid mot pengar om det inte skänker oss någon glädje. Min gissning är att vi trots 55 år fyllda kommer ta diverse uppdrag här och där eller kanske rent av jobba deltid på ett ställe där vi trivs, men det är i så fall helt på våra egna villkor och något vi gör för att det är kul.

Vi vill kunna gå ner i tid innan dess

Det är rätt tufft att ha två heltidsjobb med pendling till annan stad och två barn i förskole- och tidig skolålder med blöjbyten, matlagning, städning och handling som fyller dygnets alla timmar. Både jag och min fru lägger oss ofta i sängen kl 20, strax efter att ungarna somnat, och känner oss helt utmattade efter ännu en fullspäckad dag. Jag är säker på att många småbarnsföräldrar känner igen sig här.

Med start i år har min fru gått ner till 80% för att vi båda känner att det är lite för högt tempo just nu. Vi känner att det redan efter ett par veckor gjort stor skillnad! Budgeten vi lagt innebär att detta inte är något problem för oss så länge vi båda har jobb kvar. Anledningen till att det är hon som går ner i tid är för att hon tjänar mindre och dessutom är den som pendlar i 90 minuter om dagen, så hon är den som just nu har längst dagar.

Som ett litet sidospår vill jag poängtera att varken jag eller min fru ser detta som någon slags ”kvinnofälla”, utan det är den bästa lösningen för oss för tillfället. I framtiden, om jag är den som tjänar mindre, så är det lika rimligt att jag går ner i tid istället. Det kan komma att bli så om/när jag lägger mer av min tid som egen företagare. Under tiden kompenserar vi genom att min fru pensionssparar i ett separat, öronmärkt ISK som är skyddat via äktenskapsförord. Detta för att hennes pension alltid ska vara tryggad, även om det otänkbara skulle inträffa att vi skiljs åt. Allt annat sparande i ISK, lägenheten och fastigheten äger vi gemensamt, så det går ingen nöd på någon av oss om vi skulle skiljas. Men för sakens skull vill jag också säga att vi tänkt leva ihop tills döden skiljer oss åt. 🙂

Där har du våra mål, varken mer eller mindre. Vad är ditt eget mål? Kommentera gärna här eller på twitter!

Nästa steg är att ta fram en budget. I nästa blogginlägg delar jag med mig av vår egen budget för 2020, vilken ligger som grund till en tänkt budget för vår pension ca år 2035.

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

6 svar på ”Hur man bygger sin egen pengamaskin”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s