Kategorier
Inlägg

Jag startade vägen mot ekonomisk frihet i helt fel ände

Här kommer ett råd till dig som just upptäckt börsen och möjligheterna med att spara och investera för ett rikare liv: Sätt dig ner och fundera över varför du vill investera på börsen och bli ”rik” – innan du börjar definiera specifika mål och strategier för att uppnå målet.

Om du inte kan artikulera för dig själv varför detta är viktigt för dig så kommer du sannolikt inte bli särskilt framgångsrik. Då finns dessutom risken att du sätter upp helt fel mål och tar oproportionerliga risker för att jaga ett mål som egentligen inte alls är viktigt för dig – precis som jag gjorde.

Min resa på börsen startades 2015 med idén att jag skulle bli rik på aktier. Jag hade ett mål att slå index med ca 20% per år och ha åtminstone tio miljoner på mitt ISK. I jakten på pengar lät jag mig påverkas av andra och köpte lite vad som helst. Framförallt köpte jag Fingerprint. Det gick som bekant bra först, men vände sedan snabbt till att gå helt åt helsike med sjusiffrig förlust som faktum!

Efter att den största chocken lagt sig efter förlusten så började jag fundera över hur jag fortfarande ska kunna bli rik snabbt, fast denna gång med en bättre riskhantering. Jag började titta på olika kvantitativa strategier som Magic Formula och tog fram raffinerade portföljstrategier med mål att slå index med ”bara” ca 5% per år. Det gick betydligt bättre med dessa strategier i den bemärkelsen att jag inte längre läckte pengar som ett såll, men rik blev jag ändå inte då jag bytte strategier hela tiden.

Det tog ända till slutet på 2019 innan jag faktiskt började fundera över varför jag vill investera på börsen. Det hann gå hundratals timmar på Avanza, Nordnet och i artiklar om teknisk analys innan jag kunde uttala ett syfte med allt jobb jag lagt ner på denna hobby som verkade gå ut på att bara förlora pengar! 😂

Min resa som jag beskriver ovan är precis tvärt emot hur man borde gå tillväga. Hade jag istället följt Simon Sineks modell The Golden Circle och börja i änden som handlar om varför/syftet innan jag gått vidare med hur och vad så skulle jag garanterat tagit betydligt mindre risker och därmed inte halverat mitt kapital på ett halvår. The Golden Circle nämns i boken Start With Why och är framtagen för företag, men jag tycker den fungerar lika bra när man ska definiera ett viktigt livsmål.

Varför, Hur, Vad?
Utan ett klart uttalat syfte så når du förmodligen aldrig ditt mål.

I nästa blogginlägg kommer jag att utveckla mina tankar kring mitt eget syfte och min värdegrund, vilket lett till ett konkret delmål att kunna gå i pension vid 55 års ålder och leva ett rikt liv på vägen dit.

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.