Kategorier
Inlägg

Köp Fingerprint och bli rik!

Jag lovade att berätta om min tragikomiska resa i Fingerprint och nu när det gått snart två år sedan jag skjöt ur mig ur aktien är jag äntligen redo att göra det. Kontentan i denna historia är att hög risk i kombination med inkompetens leder till stora förluster. Kanske kan detta inlägg stoppa någon annan från att upprepa mitt misstag!

Historien börjar ungefär där den slutar, faktiskt. En vän till mig satsade helhjärtat på FPC år 2015 och var ”all in” i aktien. Jag hade många hetlevrade diskussioner med min vän där jag försökte skaka vett i honom eftersom man enligt mig själv ska sprida riskerna i flera värdepapper. Sen gick hans insats på ca 150.000 kr upp till ca 1,5 miljoner och där satt jag med min visdom som bortglömd och var även jag all in. Även jag hade gjort en vinst på ca en halv miljon och var som förtrollad. Denna aktie vet bara en riktning och det är upp!

Min vän var sedan smart och sålde av allt över 600 kr. Han skulle köpa hus och ville säkra sin vinst. Själv hade jag inget finansiellt mål och låg kvar och tog på något idiotiskt vis över riskfacklan och tänkte att ”nu är det min tur”. Där låg jag kvar ända ner tills det vände runt ca 300 kr. Jag låg ändå fortfarande plus och var inte helt förkrossad, även om jag såklart önskade att även jag sålt allt runt 600 kr.

Tiden gick och jag började intressera mig av swingtrading och spridde riskerna mer. Det gick hyfsat, men det krävde mycket tid som jag inte hade, plus att jag var otålig och började räkna ut att om jag bara legat kvar all in i FPC (som återigen var kring 600 kr omräknat innan split) så hade jag haft mer pengar på kontot än med swingtrading. Med andra ord slösade jag massor av tid på att tjäna mindre än jag gjort genom att bara ligga lång i ”trygga” FPC. Där någonstans, hösten 2016, halkade jag tillbaka helt i feltänket att all in är den snabbaste vägen till rikedom!

Med hjälp av confirmation bias och selektiva informationskällor hade jag lyckats att nästan helt slå bort alla tankar om vilka enorma risker jag tog, även om dom faktiskt alltid fanns där i bakhuvudet. Jag började till och med tänka tankar som att ”det här att ligga all in är helt idiotiskt – när jag väl nått mitt mål i denna aktie ska jag aldrig göra det igen!” 🤯 Då är jag ändå högskoleutbildad och ser mig själv som ”rätt smart”.

Idiotin slutade tyvärr inte där. När FPC rasade med besked under 100 så började snittfesten. Jag ökade huslånet för att kunna fiska upp ännu fler aktier. Vissa av dessa pengar satte jag i investmentbolag, ”för säkerhets skull” (och de pengarna gick med facit i hand såklart mycket bättre och dämpade fallet något).

Jag minns inte exakt, men jag sålde av alla mina FPC-aktier kring februari 2017 efter ytterligare en skandal, för ca 54 kr/aktie. Minns att det då kändes som att jag prickade botten och nervositeten var hög för vart aktien skulle ta vägen. I efterhand visade det sig vara väldigt smart, även om jag såklart önskar att jag sålt av allt runt 100 kr istället. Sedan dess har jag undvikit den aktien och överlag minskat min riskaptit rejält.

Total förlust blev cirka EN MILJON KRONOR. Sett från starten förlorade jag ca 400 tusen, dvs, om jag aldrig rört aktien från början så hade jag haft ca 400 tusen mer på kontot, plus börsens avkastning på kanske ytterligare hundra tusen. Så säg att jag förlorat en halv miljon kronor.

Vad blev konsekvensen av detta, förutom ångest, magont, ånger och pengaoro? Låt oss ta den biten först. Det händer ofta att jag tänker på den där miljonen jag hade kunnat haft på kontot om jag bara inte tagit dessa idiotiska risker. Uppgången i aktien i år har varit jobbig att se och dumma tankar ploppar upp i huvudet, som t ex ”om jag bara stoppat in en miljon i FPC i januari så hade jag fått tillbaka förlusten igen”. Men det missar ju hela poängen: att satsa så mycket pengar på en högriskaktie är som att spela på lotto: det är större sannolikhet att du förlorar än att du vinner!

Däremot har jag absolut inte skrämts iväg från börsen helt, men jag väljer idag bredare strategier och jag inser mina begränsningar när det gäller stockpicking. Några strategier som jag tror passar mig bättre är generellt sett buy and hold, investmentbolag och att leta kvalitetsbolag med bra vinst- och utdelningshistorik. Dvs skittråkiga aktier om man tänker utifrån perspektivet Fingerprint eller förhoppningsbolag som Acconeer, myFC eller liknande. Jag är även intresserad av och utvärderar en del kvantitativa strategier där min okunskap kring bolagaanalys inte spelar så stor roll.

Min förhoppning är att denna dyrköpta läxa ändå blir en av mina bästa läxor i livet eftersom jag ändå ”bara” är 40 år gammal och har gott om tid att investera klokare och förhoppningsvis gå i pension med en trygg ekonomi. Jag har även börjar skissa på konkreta mål med mitt sparande, mer om det i ett annat inlägg.

Vad gäller Fingerprint som bolag så har jag egentligen inga smartare tankar om det än någon annan. Det är tydligt att dessa sensorer blivit en commodity och att konkurrensen ökat, precis som baissarna förutspådde. Jag tror inte att aktien någonsin kommer upp i de nivåerna jag köpte aktierna för ursprungligen, och jag kan tycka synd om de som fortfarande ligger kvar från de astronomiska nivåerna över 100 kr och hoppas att ta igen förlusten.

En sak i historien har jag sparat till sist: känslan när jag sålde av aktierna, trots den enorma förlusten, var en känsla av uppvaknande. Plötsligt blev det enklare att se på aktien ur ett nyktert perspektiv och ta in alla aspekter kring framtiden, såväl belackarna som sektmedlemmarna. Rubriken på detta inlägg är medveten click bait. För kanske finns det några där ute som fortfarande är all in i denna aktie som, precis som jag, har några tankar av tvivel i huvudet som de försöker tysta? De skulle i så fall sannolikt må väldigt bra av att uppleva denna känsla av att äntligen kunna tänka klart igen genom att sälja och starta på ny kula.

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

2 svar på ”Köp Fingerprint och bli rik!”

[…] På högra sidan har vi istället extremt hög risk. Bitcoin får representera detta då det är något som är mycket svårt att värdera och som svänger kraftigt såväl upp som ner i pris. Ett liknande exempel skulle kunna vara att satsa alla sina pengar (gärna lånade pengar också) i ett enskilt bolag utan att ha en god förståelse för hur de genererar värden. Det finns galna människor som faktiskt gör det, och det kan såklart betala sig i sällsynta fall, men alltför ofta leder det till stora förluster. Jag är ett bra exempel på det senare där jag spelade bort sjusiffrigt belopp på Fingerprint. […]

Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s