Kategorier
Inlägg

Fingerprint – analys

Ett litet tillägg på föregående inlägg då jag fick lite bakläxa på twitter om att jag inte sagt tillräckligt om Fingerprint som bolag och deras möjligheter i framtiden.

Som jag sa så är min förmåga att analysera och värdera bolag och aktier väldigt begränsad så jag har helt enkelt inte förmåga att avgöra vad bolaget är värt. Det finns det andra som är bättre på. För min del var detta en av de viktiga lärdomarna om hur jag borde investera på börsen: eftersom jag inte besitter förmågan att värdera ett bolag eller sia så mycket om framtiden så är kvantitativa modeller och investmentbolag bättre val för mig.

Däremot kan jag dela med mig av de tankarna av tvivel som jag desperat försökte tysta när jag låg all in och såg mitt totala kapital minska för varje vecka som gick:

Jag tror helt enkelt att FPC spelat ut sin roll som den bästa leverantören av fingersensorer. Konkurrensen är tillräckligt bra för att priset är en viktigare faktor än kvalitet, och då tappar FPC sin edge och sina marknadsandelar, även om de faktiskt ÄR bäst på kvalitet. Med minskande marknadsandelar och prispress så minskar såklart vinsten och det var det vi såg under 2016-2018. Sedan bottnade aktien runt 10 kr och det hade jag nog aldrig kunnat drömma om själv när jag satt där med GAV på 114 kr med sikte mot 200. Men ett bolag med minskade intäkter, minskade marknadsandelar på en marknad som normalt pressas till nästan obefintliga marginaler ska nog ligga nånstans där i värdering. Vad vet jag.

Korten då? Den heliga graalen som skulle bli bolagets nästa växel? Jag trodde aldrig på det själv då jag var och är inne på att man kommer betala med mobilen och helt kringgå kort. Där finns det dock gott om personer i fingsekten som kan visa på all statistik om hur man minsann använder kort som tusan i andra länder och att de som tror att korten försvinner har helt fel. Vad vet jag. Men min tro är att mobilen är ett säkrare tips än nya kortlösningar.

Bolagets ledning och styrelse då, förtroendet? Nu är det ett par år sedan jag följt alla turer kring det så kanske har detta förbättrats, men det här var droppen för min del när jag sålde av allt en gång för alla. En ledning som har noll koll på framtida prognoser, som inte ens känner till hur värdekedjan är uppbyggd och som slutar lämna ut prognoser för framtiden är inget jag vill investera mina surt förvärvade pengar i. En styrelse som verkar till synes helt bortspelad och som till stor del inte ens äger aktier. Finanschef som avgår, inga insiderköp, osv osv. Om man tänker nyktert på det så är det ju helt idiotiskt att lägga sina pengar i ett sånt bolag, eller hur?

Så vart ska bolaget ta vägen då? Ja, jag vet som sagt inte alls och det är därför jag helt avstår från att investera i aktien. Då känns det så mycket mer rationellt att köpa en aktie som visserligen troligtvis inte kommer dubblas eller halveras på ett år, men som sannolikt kommer tuffa på och följa eller kanske rent av slå index. Investor för att ta ett exempel. Trist va? Ja, om man tycker att ens pengar är trista så visst.

De som lägger en stor del av sina besparingar på en eller ett fåtal chansaktier som FPC måste inse att de singlar slant om sina framtida pengar. Det spelade ingen roll hur mycket jag läste på om Fingerprint och vilken stenkoll jag trodde att jag hade, för i slutänden hade inte ens ledningen koll på sitt eget bolag!

Man ska vara ödmjuk inför det man inte vet och ta hand om sina pengar istället för att chansa med dem. Att köpa kvalitetsbolag är inte heller någon garanti för framtiden, men om man köper ett gäng sådana aktier och gärna några investmentbolag med substansrabatt så har man i alla fall rejält minskat risken att torska halva sitt investerade kapital på ett halvår. Money management är ALLT på börsen.

Till er som läser som fortfarande tror på framtiden för Fingerprint: stort lycka till. Men sprid för guds skull riskerna ändå!

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s