Kategorier
Inlägg

Snedgungeläxa 2: ta stoppen!

När man swingar i aktier så ska man såklart alltid göra en riskanalys och räkna ut var ens smärtgräns ligger med avseende på förlusten man är beredd att ta. En viktig detalj att komma ihåg är att man inte är samma person när man rationellt utvärderar en investeringsmöjlighet som man är när man redan är investerad och det inte gått som man tänkt sig – dvs när man gungar snett.

Det är lite som när man går ut på krogen med ursprungsplanen att bara ta ett par öl med en vän. När man två öl senare är mitt uppe i en härlig konversation så känner man att det rent av vore ofint att inte beställa in en till – plus att det här var ju kul! Det man ska komma ihåg i denna jämförelse är att ditt omdöme när du beställer in den tredje ölen inte är densamma som innan du gick ner på krogen för att möta din vän: ditt omdöme har förändrats och du är emotionellt investerad.

Samma sak är det med stop lossen: när den väl löser ut är du i ett annat sinnestillstånd och det är lätt att låta känslorna ta över och irrationellt köpa på sig igen, eller ta bort stoppen innan den hinner lösa ut, för att man tänker: ”nu vänder det säkert när som helst och jag vill inte missa detta tåg!” Och visst händer det ibland att man stoppar ut sig och att kursen därefter snabbt vänder upp igen och man ”missar tåget”, men det är mer regel än undantag att det bara blir kladdigare och ger större förluster om man inte följer sin ursprungsplan som man fattade i nyktert tillstånd. Jag har lärt mig detta den hårda vägen. När jag swingtradar måste jag bli bättre på att acceptera situationen och ta förlusten när den infinner sig och inse att det kommer gå så många fler tåg i framtiden. Låt detta tåg gå.

En sak jag har lärt mig om mig själv när det gäller just swingtrading är att jag värdesätter befintligt kapital mer idag än hoppet om framtida rikedomar. Det är viktigare att inte förlora pengarna jag har innan jag gör investeringen än att tjäna mer från den. Även om jag givetvis fortfarande är beredd att ta risker för att uppnå avkastning!

Nu är inte swingtrading mitt huvudfokus i år (buy and hold i gubbiga aktier blir fokus 2017 och där blir s/l inte relevant på samma sätt, förutsatt att jag känner mig säker på mina investeringsval och risktaganden), men detta är ändå en viktig lärdom att ta med sig. Jag kommer helt säkert vilja swingtrada igen i framtiden när jag har fritt kapital att faktiskt göra det med och då kommer jag följa denna regel slaviskt.

För den som ännu inte är övertygad om vikten av stop loss rekommenderar jag ytterligare läsning. På bloggen titulerad Aktieresan upp…lr ner? finns ett bra inlägg: Stoploss är onödigt.

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s