Kategorier
Inlägg

Snedgungeläxa 1: lägg inte alla ägg i samma korg!

Den första och viktigaste läxan jag lärde mig förra året är något jag predikade för en av mina vänner redan året innan: att sprida riskerna och inte lägga allt sitt kapital i en och samma aktie. Min vän låg all in i Fingerprint, vilket jag tyckte var totalt vansinne. För vad händer om den aktien rasar i värde? Man får panik och säljer eventuellt när kursen står som lägst. Och man spenderar en stor del av sin vakna tid åt att övervaka kursen och oroa sig för vilken riktning aktien ska ta och om stödnivåer ska hållas eller om det ska braka igenom.

Senare föll jag som bekant in i samma feltänk som min vän, och initialt ledde det till tredubbling av innehavet. Men även en tredubbling av stressen och fokusen på aktieportföljen.

Något jag redan känt av själv är att om man har flera olika aktier i portföljen så tenderar man att oroa sig mycket mindre över varje enskild aktie. Man har lättare att släppa fokus på kursrörelser intradag när man har för många aktier att hålla reda på. Kanske är det även därför många inte nöjer sig med ett enda barn?! 😉

Givetvis handlar det inte bara om att minska oron, risken med investeringen minskar ju också betydligt om du satsar på flera aktier. Det är lättare att se nyktert på en situation och utvärdera varför en aktiekurs gått ner utan för många känslor när det bara påverkar en del av den totala portföljen. Då blir det lättare att fatta rätt beslut, t ex att sälja av om bolagets framtidsutsikter försämrats, eller öka om det inte verkar finnas någon rationell anledning till raset.

alla-c3a4gg.jpg(Bild lånad från Kerstin i Backens blogg. Jag tycker den illustrerar min nuvarande aktieportfölj väl.)

Ett motargument mot diversifiering skulle kunna vara att man då tappar stenkollen som man får när man bara satsar på en eller ett fåtal aktier. Men har man stenkoll? Som vi såg i Fingerprint hade tydligen inte ens bolaget själv koll på hur ordrar gick till i näringskedjan och det ledde till sen vinstvarning för Q4. Hur ska då jag som simpel småsparare kunna hålla bättre koll och känna mig säker på att detta är den enda korgen jag ska lägga alla mina ägg i?

Under 2017 kommer jag jobba för att successivt bredda portföljen. Från start har jag 86% Fingerprint-aktier räknat på investerat kapital. Planen är att alla framtida aktieinvesteringar ska göras i andra aktier, vilket betyder att proportionen Fing kommer minska över tid även om jag skulle behålla alla Fing-aktier (vilket jag dock inte planerar att göra, se nedan samt inlägget från igår).

De 14% övriga aktier jag har redan idag kommer jag presentera mer ingående på sidan Innehav i framtiden, men i stora drag är det fråga om betydligt tryggare och, kanske för somliga, ”trista” bolag som Castellum, Axfood, BillerudKorsnäs, och även en del investmentbolag som Svolder, Lundbergs och Investor. Planen är att öka dessa innehav under årets lopp genom månadssparande.

Sedan har jag som jag nämnde i förra blogginlägget även planer på att sälja av Fing-aktier under året vid väl valda tillfällen. En tanke är att månadsvis sälja ca 250-300 aktier (eller mer om bra läge ges, dvs om värderingen är mer ”fair” än den är idag). Vid sälj är planen att likviderna ska gå in i mina andra portföljer. Denna säljtakt på 250-300 aktier per månad skulle innebära att proportionen övriga (icke-Fing) aktier skulle dubblas jämfört med idag, upp till ca 28% från nuvarande 14% av totala kapitalet. Detta i kombination med månadssparande kommer få ner Fing-delen till en mer hanterbar nivå, kanske max 65% av totala kapitalet.

Det skulle såklart ta emot att sälja på de nivåer vi är på idag (under 65 kr), men 250 aktier borde jag åtminstone kunna klara av att sälja månadsvis utan att gråta blod över förlusterna (baserat på stängningskursen innan nyår skulle de senaste inköpta aktierna säljas med ca 13% förlust; nästa 250 aktier med ca 25% förlust).

Varför säljer jag inte bara Fingerprint rakt av och går vidare? Naturligtvis är min starka tro att Fingerprint till slut vänder och att dess värdering stiger igen, annars hade det inte funnits någon vettig anledning att ligga kvar. Jag, till skillnad från marknaden i stort just nu, tror att det finns en stor uppsida från dagens värderingar då många risker i bolaget verkar vara inprisade idag, så att kliva ur här och nu känns fel. Men samtidigt känns det inte bra att vara så tungt investerad i en enskild aktie, så därför vill jag ändå avyttra i ett lugnt tempo för att uppnå en bättre balans och därmed mer sinnesfrid. Jag får eventuellt utveckla mer av mina tankar om Fingerprint Cards i ett framtida inlägg.

Min förhoppning är ändå att det inte ska behöva ta hela 2017 innan det kommer ett läge där jag åtminstone kan skala ner mitt innehav till mer rimliga nivåer utan brakförlust. Men den som lever får se…

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Ett svar på ”Snedgungeläxa 1: lägg inte alla ägg i samma korg!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s