Kategorier
Inlägg

Nyårslöften 2017

Gott nytt år! Under 2017 har jag bestämt mig för att förhålla mig till några enkla regler för att uppnå mer sinnrikhet på börsen.

Först några som är specifikt för Fingerprint:

  • Ge Fingerprint något år till. Jag vill syna bolaget och se hur 2017 utvecklas innan jag bestämmer mig för hur jag ska göra med min investering långsiktigt. Mina 18 550 aktier behåller jag tills vidare. Det förekommer många dystopiska tankar om Fingerprint just nu, även bland de mest inbitna ”sektmedlemmarna”, men jag tror att mycket av det som skrivs nu är rädsla, bitterhet och ilska. Bolaget gör fortfarande vinster, har bästa produkterna på en marknad som väntas expandera, och prognosen för 2017 talar för fortsatt tillväxt. Låt oss se hur sentimentet ser ut om ett år när bolaget förhoppningsvis tagit revansch – och har inget förändrats under året får jag ta ställning till det då.
  • Avyttra ca 250-300 aktier i månaden. Detta är ingen hård regel, men tanken är att sakta men säkert lätta på den tunga bördan i portföljen i små portioner, trots (för närvarande) stor förlust, men utan att riskera att ”missa tåget” och gå stick i stäv med min fortsatt starka tro på bolagets framtid. Med denna plan bör jag fortfarande ha ca 15 000 aktier kvar i december 2017.
  • Minska innehavet ytterligare när goda tillfällen ges. Det låter kanske som en utopi för många idag, men om FPC t ex står över 100 kr igen så kommer jag avyttra en del av innehavet och sätta s/l på resten. Jag kommer även hålla koll på andra viktiga motståndsnivåer under året och fatta (förhoppningsvis) kloka beslut när tillfälle ges. Detta för att riskspridning är ett annat viktigt mål för mig detta år, se nedan.
  • Köp aldrig Fingerprint igen utan stop loss. Målet är egentligen att inte köpa mer FPC över huvud taget, men om jag köper i ett starkt uppåtmomentum så måste tight s/l sättas – och framförallt följas!

Sedan några mer generella regler för aktieinvesteringar:

  • Sprid riskerna. Jag har idag ca 86% Fingerprint i portföljen räknat på insatsen (med nuvarande värdering är innehavet ”bara” 79% Fingerprint). Målet är att successivt öka innehavet av andra aktier.
  • Spara minst 20 000 kr i månaden. Detta är ett ambitiöst mål som vi får se om jag klarar, men målet är att ha ökat innehavet i icke-Fing-aktier med minst 240k under 2017. Lyckas jag med det kommer min Fingerprint-portfölj i december 2017 ha minskat från 86% till 78% av totala ISK-innehavet, räknat på insatsen – och såklart ännu mindre om jag dessutom följer planen ovan att successivt avyttra Fingerprint vid väl valda tillfällen.
  • Investera långsiktigt. För aktieinvesteringar gäller i huvudsak buy & hold, inte swingtrading. Jag kommer välja ut en hyfsat bred portfölj av fina bolag där jag kan känna mig trygg i att öka innehavet och inte oroas av nedgångar i kurser. Med långsiktighet menar jag helst flera års tidshorisont.
  • Fortsätt lyssna på andra, men var mer kritisk. Kanske var mitt största misstag 2016 att förlita mig för mycket på andras tyckande, särskilt de som egentligen inte alls delar min riskprofil. Under 2017 fortsätter jag att lyssna på andra, men mer på Petrusko-liknande profiler och med en ambition att bilda mig en egen uppfattning innan jag fattar investeringsbeslut.
  • Bli mer kunnig i fundamental analys. På nattduksbordet ligger numera ett par böcker om bolagsvärdering och fundamental analys som jag hoppas orka sätta tänderna i denna vinter för att med mer kött på benen fatta bättre investeringsbeslut i framtiden.
  • Fokusera inte så mycket på intradag. Lägg istället mer fokus på börsanalys efter stängning och framförallt efter arbetstid. Jag behöver inte mer stress i mitt liv, och jobbet är viktigare än börsen. Ett av få undantag som jag lärt mig fungerar hyfsat bra för mig att trejda på är GAP, de tillfällena kommer jag fortsätta att försöka utnyttja. (Mer om mina lärdomar om teknisk analys i ett annat blogginlägg.)

Det blev några fler regler än jag tänkt mig, men nu är de outade så nu är det bara att köra. 🙂

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

3 svar på ”Nyårslöften 2017”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s