Kategorier
Inlägg

2016 års nyord: snedgunga

Med börsåret 2016 till ända är det dags för mig att summera och reflektera över hur det gick för min egen del. Det råder ingen tvekan: av mina två år hittills på börsen sedan starten januari -15 så blev 2016 mitt näst bästa.

Med börsåret 2016 till ända är det dags för mig att summera och reflektera över hur det gick för min egen del. Det råder ingen tvekan: av mina två år hittills på börsen sedan starten januari -15 så blev 2016 mitt näst bästa.

Det har varit ett mycket aktivt år för min del, med oräkneliga timmar som har lagts ner i att plöja information i forum, twitterflöden, nyhetersidor och böcker om börsen, aktier och diverse specialområden som teknisk analys, blankningar och money management. Ännu fler timmar har försvunnit i telefonsamtal med vänner som gjort liknande investeringsbeslut som jag. Kanske har flest timmar försvunnit i och med frånvaron i vardagen som tyvärr blivit resultatet när nästan allt i min skalle har kretsat kring aktier.

Facit av allt detta hårda arbete? Sedan 31 december 2015 har mitt totala innehav halverats, -50%. Och sedan starten januari 2015 ligger jag back med 12% – detta trots en nära tredubbling av kapitalet vid 2015 års slut. Därtill har jag lärt mig ett nytt sammansatt ord: snedgunga.

17jr62

Orsakerna kan med tre ord summeras: riskhantering, kortsiktighet och naivitet. Eller med tre stavelser: fing·er·print.

Nästa år hoppas jag kunna föra mig själv närmare definitionen och tanken bakom Den sinnrike tradern (@sinnrikt), namnet jag valde för mitt anonyma twitterkonto. Sinnrikt är även det ett sammansatt ord: sinnesfrid och rikedom på börsen. Visst lyckades jag förra året med rikedomen i och med tredubblingen av innehavet på ISK-kontot, men som vilken annan tungt investerad Fingerprint-ägare som helst kan intyga var det aldrig tal om någon sinnesfrid. Namnet kom jag därför på som en motreaktion till den känslan jag hade haft i magen i över ett halvår, och tanken i maj var att ta tydliga kliv mot diversifiering och sundare money management. Det gick ganska bra den månaden, men redan i juni föll jag återigen tillbaka in i ”100% FPC”-träsket – och denna gång blev det som bekant ingen ny tredubblingsraket.

Jag kanske kommer skriva mer utförligt om min FPC-resa i ett framtida inlägg, men just nu räcker det med att sammanfatta att sinnrikhet fortfarande är en ambition, inte en verklighet. Men trots det trista utfallet 2016 så har jag ändå tagit några viktiga steg på vägen mot sinnrikhet i och med de många lärdomar jag gjort. De närmaste veckorna/månaderna ska jag försöka lägga lite tid åt att sammanfatta några av dessa lärdomar på denna blogg, med förhoppningen om att andra kan inspireras/avskräckas av dem och på så sätt undvika att hamna i samma fällor som jag.

Hoppas nu för bövelen att även börsåret 2017 blir mitt näst bästa. Tills dess: Gott nytt år!

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s