Kategorier
Inlägg

En kvällsfantasi i fingeravtryckets tecken

FPC förvärvar Zwipe.

Detta då det kommer accelerera utvecklingen av ekosystemet runt den så viktiga vertikalen smarta kort. Kortsiktigt innebär det såklart minskad vinst för FPC, vilket förklarar de nästan absurda blankningarna på dessa redan låga nivåer. Blankarna känner givetvis redan till förvärvet då de har både änd- och skamlösa kontakter inom hela bankväsendet.

På rapportdagen den 27 oktober avslutas den tysta perioden och nyheten om förvärvet basuneras äntligen ut. Blankarna räknar med kortsiktigt ras på grund av den minskade vinsten, och de hoppas kunna kliva ur sina positioner med någon slags heder i behåll. Köpta analytiker gör ett sista försök att vinkla denna kortsiktigt minskade vinst till ett svaghetstecken hos bolaget, samtidigt som blankningarna börjar täckas.

Strax efter rapporten handlar Christian Fredrikson en större mängd aktier och säger ”tack för gavet, blankarsvin!”. Denna signal får det att vattnas i munnen på Erik Lidén som i hemlighet alltid älskat FPC och nu törs kliva ut ur garderoben utan alltför plågsam kognitiv dissonans.

På längre sikt är detta såklart strålande nyheter för FPC: nu äger de en avgörande del av ekosystemet som kommer bredda inkomsterna och öka närheten till de nya kunderna i en vertikal som kan tre- till fyrdubbla FPCs intäkter innan 2020. Inom kort övergår de tidigare så negativa analytikerna till samstämmigt haussande där ex-blankarna numera kraxar högst om hur starkt caset Fingerprint Cards ser ut från deras långa positioner.

Aktien gör snabbt en ny resa upp till kiltaket när starka investerare köper in sig i bolaget då ingen längre tror på björnarnas allra mörkaste scenarion (”scenarios? scenarior? scenaria?” Joakim Bornold söker ännu efter en femte böjningsform). Någonstans här plockar Peter Benson fram sin FPC-kopp igen ur nedersta skrivbordslådan och betraktar för första gången texten på den med beundran. De som sitter allra närmast honom hör ett svagt mumlande: ”Tänk om jag faktiskt gör det?”

Den 8 december kommer slutligen en urstark (men såklart klädsamt modest) prognos för 2017 och vi sätter relativt odramatiskt ett nytt all time high.

Dags att poppa popcorn! Eller kanske bara gå och lägga sig och drömma vidare…

Av Den sinnrike

På väg mot sinnesfrid och ekonomisk frihet via börsinvesteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s